Det er ganske sterke meninger i omløp når det kommer til slike lån. ”Tar man opp et forbrukslån er sjansen stor for at du ender opp som neste deltager av luksusfellen”. Selv om det tydeligvis er en overdrivelse, er det likevel en del som tror at forbrukslån er en sikker vei til personlig konkurs.
Bankene tjener penger på forbrukslånkunder
Det er ingen hemmelighet at bankene kan tjene gode penger på å låne ut penger. Det gjelder derimot bare om de låner ut penger de de som faktisk gjør opp for seg. Dårlige kunder er det siste bankene ønsker seg. Siden dette er lån uten sikkerhet, tar långiverne stor risiko på å låne ut penger i utgangspunktet. For å forsikre seg mest mulig mot at lånet misligholdes, går de nøye gjennom kvalitative- og kvantitative faktorer. Blir risikoen for høy, innvilger ikke banken lånet. Det ligger dermed en egeninteresse der om å ikke innvilge lån til de som kan få problemer med å betale tilbake pengene. De er med andre ord ikke interessert i få kunder som allerede er på randen til å gå personlig konkurs.
Knallhard konkurranse
I tillegg til at de risikere å få dårlige kunder, er det en knallhard konkurranse i dette markedet. Det gjør blant annet til at de til enhver tid må opprettholde konkurransedyktige betingelser for å tiltrekke seg nye kunder. Her er det den effektive renten som er av betydning. Lavere rentemarginer for banken betyr også mindre i fortjeneste per lånte krone. I tillegg utgjør markedsføringen i ulike kanaler en betydelig del av kostnadene. De må også utbetale provisjon til nettsider, som blant annet Finanssans.no som sammenligner forbrukslån. De totale kostnadene utgjør tilslutt en betydelig sum for aktørene.
Høy risiko kombinert med et sterkt konkurransepreget marked, er hovedgrunnene til et generelt høyt rentenivå på forbrukslån. Senker du risikoen for banken, vil banken belønne deg med en lavere rente. Det anbefales derfor at man tar opp lån med sikkerhet (for eksempel i bolig), så lenge man har muligheten til det.
Ulike grunner til å ta opp lån
Et forbrukslån blir tatt opp av alle mulige grunner. De vanligste bruksområdene er likevel å ta opp lån til bil, oppussing, reise, refinansiering og reparasjoner. Her er lån til å refinansiere andre lån og kreditter det mest fornuftige. Så lenge renten er lavere vel å merke. Lån til reise er ikke like fornuftig, med noen få unntak. Du sitter nemlig ikke igjen med noe etter at pengene er brukt opp, bortsett fra minner. For de fleste vil ikke bruk av forbrukslån til slike formål være verdt det når man ser tilbake. Her anbefales det å ta en nøyde vurdering av kost-nytte.
Du er jo bare helt blåst i toppen.
Tror du burde holde deg til sminke og går for økonomiske råd er du ikke særlig dyktig på…. herregud
Forbrukslån kan være en god løsning om man trenger pengene raskt til for eksempel uforutsette regninger. Det man ikke må glemme er at lånet skal betales tilbake og man bør ikke ta opp et lån uten sikkerhet om tidshorisonten er lang på grunn av de høyere rentene.
Kredittkort er jo rimelig dyrt da. Det er ikke bare forbrukslån som har høye renter…Du kunne også ha nevnt at disse lånene gir rett til 23% avslag på skatten i 2018. Det betyr at realkostnaden blir en del lavere enn hva det ofte gis inntrykk av i media.
Når det er sagt så gjelder det å være bevisst på de valgene man tar, inklusive hvilket kort man velger. Har inntrykket av at det er mye feilinformasjon ute og går omkring hva som lønner seg. Jeg gikk selv gjennom denne portalen når jeg skulle finne et alternativ med akseptabel rente: https://www.kredittkortinfo.no
Nå var det riktignok ikke renta som var viktigst for meg, men heller hvorvidt kortet ga meg reiseforsikring etc.
Forbrukslån er en løsning til de mennesker som må gjøre noe som koster penger og som ikke har andre finansieringsalternativ. Det er omtrent aldri en god økonomisk løsning sen renten på disse lånene er høy. Gjennomsnitt på ca 11-13%. Kredittkort har normalt enda høyere gjeld, men en fordel her er at du kan faktisk spare penger med kredittkort hvis du utnytter kredittkort med gode fordeler. Et lån koster alltid penger, det er downsiden.
Noe som går å spare penger på er å bytte strømleverandør. De fleste strømleverandører tar ca 6 øre i påslag per kilowattime. Det finnes flere leverandører som tar 0 kr per kilowattime. Hvis du bruker 30 000 kilowattimer per år sparer du 1800 kr per år på å bytte strømleverandør bare på påslaget. Finnes mange bra alternativ. Se for eksempel på https://byttstrømmen.no så finnes det flere bra alternativer.
Forbrukslån er viktig å ha for samfunnet. Det er en god del av befolkningen som ikke eier noe særlig å pantsette. For at samfunnet skal fungere godt må så mange som mulig ha tilgang til å låne kapital hvis de trenger det. Forbrukslån er et meget bra alternativ for de som bruker de riktig. Som for eksempel å kjøpe hvitevarer, reparere bilden eller gjøre andre viktige ting som kommer opp. Det er mindre lurt å bruke forbrukslån til å ta feire.